Solar weekend festival

Powermanagement voor het Foodcourt

Het Foodcourt van het Solar weekend festival bestond uit een groot aantal cateraars. Elke cateraar had zijn eigen wensen qua benodigd vermogen en tijden dat dit vermogen beschikbaar zou zijn (dag- en nachtspanning verschillende opbouw- en afbraak tijden). In totaal bedroeg het aangevraagde vermogen ruim 500 kWe. Om aan al deze uiteenlopende eisen en wensen te kunnen voldoen, was het advies voor deze powerzone te werken met meerdere aggregaten die afhankelijk van het afgenomen vermogen op- en afschakelen en synchroon aan elkaar lopen (Powermanagement).

Door een energielogger te plaatsen, kon het exacte afname patroon worden vastgesteld:
Er is gedraaid met 3 aggregaten elk 200 kVA (totale nominale capaciteit van 600 kVA) voorzien van Powermanagement.

De optimale configuratie zou geweest zijn: 1 aggregaat 80 kVA en 1 aggregaat 200 kVA (totale nominale capaciteit van 280 kVA) voorzien van Power-management.

Het 80 kVA aggregaat zou dan ca. 100 uren gedraaid hebben, waarvan 70 uur op gemiddeld 50% van zijn nominale last en 30 uur op gemiddeld 60% van zijn nominale last. Het 200 kVA aggregaat zou ca. 30 uren gedraaid hebben (elke festival dag 15 uur) op gemiddeld 60% van zijn nominale last. solarweekend3De totale aggregaat combinatie (gesynchroniseerd) zou dan op de piekmomenten (beide festivaldagen rond 19:30 uur) op maximaal 88% van de nominale capaciteit gedraaid hebben.

In totaal is er gedurende de meting 5.657 kWh aan energie opgewekt. In de optimale configuratie zou er dan zo’n 1.750 liter dieselolie verbruikt zijn.

Met deze informatie kan de stroomvoor-ziening voor de volgende editie nog beter op de daadwerkelijke vraag worden afgestemd.

Van Extrema Outdoor naar Solar weekend festival

Op basis van de goede resultaten bij bij Extrema Outdoor waren behaald, zijn we in 2013 met het Slimme Stroomplan voor Solar weekend festival aan de gang gegaan. In zowel de voorbereiding als de uitvoering bleek dat de aard van het festival heel anders is, en dat dit ook een effect heeft op de mogelijke resultaten van het plan. De hoge mate van creativiteit maakt het moeilijk om tijdig goede informatie te verkrijgen, en daardoor is de efficiency winst minder te behalen. Voor 2014 wordt het de uitdaging om toch op tijd de juiste informatie boven tafel te krijgen, zonder dat de creatieven hierdoor belemmerd worden in haar (kunst) processen! We gaan ontdekken waar de scheidslijn ligt tussen flexibiliteit en creativiteit, óf vinden we hier ook een mooie combinatie op?